akneiho

Akne: hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä

Akne ja Hiilihydraatit

Hiilihydraatit voivat lisätä taipumusta akneen. Korkeat veren sokeriarvot vapauttavat kehoon insuliinin kaltaista kasvutekijää, joka stimuloi insuliinin erittymistä elimistöön. Tämä taas aiheuttaa solujen kasvun ja talin määrän lisääntymisen uloimmassa ihokerroksessa, joka puolestaan voi aiheuttaa finnien puhkeamisen.

Nopeat hiilihydraatit ruokkivat elimistön matala-asteista tulehdusta, joka puolestaan voi olla syy akneihoon. Nopeita hiilihydraatteja on syytä vähentää, mutta jonkin verran ihminen tarvitsee hiilihydraatteja, jotta aivot ja suolisto toimivat optimaalisella tavalla. Älä siis jätä hitaita hiilihydraatteja.

Elimistölle tärkeitä hitaita hiilihydraatteja saa mm. täysjyväviljasta, hedelmistä ja marjoista. Niistä saa myös niitä iholle tärkeitä vitamiineja. Nopeat hiilihydraatit sisältävät sokereita ja tärkkelystä, mutta vähän tai ei ollenkaan kuituja. Ne imeytyvät nopeasti, jonka seurauksena niistä saa energiapiikin. Pullat, keksit ja makeiset sisältävät runsaasti sokereita, joten niitä tulisi syödä mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan.

Akne ja Gluteenit

Jos ruokavaliosta saa paljon gluteiinia kertyy elimistöön glykemiakuorma, jonka on osoitettu pahentavan aknea. Glykemiakuorma tarkoittaa käytännössä runsasta sokeristen höttöhiilihydraattien käyttöä. Nopeita hiilihydraatteja on esimerkiksi pastassa ja valkoisessa leivässä. Hiilihydraattien tulisikin olla ns. hitaita hiilihydraatteja. Jos olet tottunut syömään paljon sokeripitoisia ja valkoisia jauhoja sisältäviä tuotteita, voi muutos olla aluksi vaikeaa, mutta sinnikkyys palkitaan, ja ihostasi tulee parempi.

Matalan glykemiakuorman hiilihydraatteja ovat esimerkiksi

  • täysjyvävilja
  • hedelmät poislukien banaani
  • marjat
  • juurekset poislukien peruna
  • Vihannekset

Vähennä akneihon tulehdusta

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa elimistön matala-asteiseen tulehdukseen. Kun ruokavaliosta on karsittu edellä mainitut nopeat hiilihydraatit, on seuraavana askeleena tulehdustilan vähentäminen lisäämällä kasviksia ruokavalioon. Kasvikset sisältävät paljon ravintoaineita, ja vähän sokereita. Akneihosta kärsivältä ihmiseltä voi puuttua joitakin vitamiineja ja hivenaineita elimistöstä. Lisäämällä kasviksia ruokavalioon, voidaan vaikuttaa mahdollisiin puutostiloihin.

Akne ja Kasvikset

akneiho

Ruokavaliossa tulisi olla paljon kasviksia. Pääaterioilla aikuisen ihmisen pitäisi syödä 250 g kasviksia per ateria.

Kasviksissa on polyfenoleita, jotka suojaavat niitä erilaisilta taudinaiheuttajilta. Polyfenolit ovat myös ihmiselle hyväksi, koska ne ruokkivat suoliston hyviä bakteereja.

Jokaisella aterialla tulisi olla kasviksia kaikissa sateenkaaren väreissä. Värikkään ruoan uskotaan kertovan sen ravitsemuksellisesta arvosta. Mitä värikkäämpi ruoka sitä enemmän antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita ruoka sisältää. Päävärejä ovat punainen, vihreä, valkoinen, keltainen tai oranssi, ja violetti tai sininen.

Kasviksia akneiholle

Parhaita kasviksia akneiholle ovat vihreät kasvikset. Lehtivihreät auttavat kehoa vähentämään myrkkykuormaa ja niissä on suuri ravintoainetiheys. Mitä vihreämpi kasvis, sen parempi se on iholle. Kauppalistalle kannattaa lisätä lehtikaalia, parsakaalia, vesikranssia ja persiljaa.

Vihreät:

akneiho
  • pinaatti
  • avokado
  • parsa
  • parsakaali
  • ruusukaali
  • vihreät omenat

Punaiset

akneiho
  • punaiset omenat
  • vesimeloni
  • raparperi
  • mansikka
  • vadelma
  • tomaatti
  • kirsikka
  • punainen paprika
  • punajuuri
  • retiisi

Violetti tai sininen

akneiho
  • mustikka
  • luumu
  • munakoiso
  • karhunvatukka
  • violetti bataatti

Keltaiset ja oranssit

akneiho
  • mango
  • kurpitsa
  • oranssi bataatti
  • cantaloupemeloni
  • aprikoosi
  • porkkana
  • keltainen luumu

valkoiset

akneiho
  • valkoinen inkivääri
  • sipuli
  • valkosipuli
  • sienet
  • kukkakaali

Mausteet, pähkinät ja rasvat

akneiho

Tulehdusta vähentäviä ainesosia löytyy myös joistakin mausteista ja pähkinöistä. Lisäksi Omega3-rasvahapot vähentävät tulehdusta.

  • Kurkumiini
  • inkivääri
  • kurpitsansiemenet
  • hampunsiemenet
  • saksanpähkinät

Akne ja Kuidut

akneiho

Täysjyväviljat ja monet kasvikset sisältävät kuituja. Kuidut ovat hyväksi iholle, koska ne lisäävät hyviä bakteereita suolistossa. Suoliston hyvällä toiminnalla on suuri vaikutus ihon kuntoon.

Hyviä kuidun lähteitä ovat

  • täysjyvävilja
  • palkokasvit
  • pähkinät
  • vihannekset
  • juurekset
  • marjat
  • hedelmät.

Akne ja Ruokaöljyt

akneiho

Aknesta kärsivälle henkilölle voi olla haastavaa syödä pehmeitä rasvoja ja öljyjä, koska iho tuntuu jo valmiiksi rasvaiselta, mutta myös akneiho tarvitsee hyviä rasvoja. Akneihoisen suuri haaste on nimenomaan rasvojen käyttö sekä sisäisesti, että ulkoisesti. Kun iho tuottaa paljon rasvoja ja öljyjä, voi öljy tuntua pelkästään huulilla epämiellyttävältä. Iho kuitenkin tarvitsee rakennusaineekseen myös rasvoja, ja kun ne tulevat sisäisesti syötyinä, ovat ihon rakennuspalikat paremmat, ja iholla on näin ollen paremmat mahdollisuudet parantua. Jos iho pestään ja käsitellään kuivaksi, jää tali kuolleen ihosolukon alle jumiin, ja syntyy finnejä ja mustapäitä. Rasvainen iho tarvitsee siis myös hyviä rasvoja solujen uudistamiseksi, ja kun niitä saadaan sisäisesti, on iholla paremmat mahdollisuudet parantua. Rasvahapot ovat myös tärkeitä hormonitoiminnalle joka pitää ottaa huomioon hormonaalisessa aknessa.

Hyviä rasvoja saa kalasta, öljyistä ja pähkinöistä.

Yhä useampi ihminen kärsii aknesta. Voikin miettiä, että olemmeko tehneet itsellemme karhunpalveluksen, kun olemme välttäneet rasvoja kolesterolin ja lihomisen pelossa?  Kovat rasvat, kuten voi, eivät ole meille hyväksi, mutta hyviä pehmeitä rasvoja meidän tulee syödä säännöllisesti.

Rasvaa tulisi saada 60 – 100g päivässä.

Rasvaa käytetään rasvahappojen ja hormonien tuotantoon

Omega-3 alfalinoleenihappo

  • hillitsevät ja normalisoivat tulehdusreaktioita
  • pitävät yllä terveitä solukalvoja
  • Omega 3-rasvahappoja saamme todennäköisesti niukemmin kuin Omega 6-rasvahappoja
  • Omega-3-rasvahappoja saadaan kalasta, pellavansiemenestä ja pähkinöistä
    • Pähkinöistä paras omega-3-rasvahappojen lähde on saksanpähkinä.

Omega-6 linolihappo

  • Omega-6-rasvahappoja tarvitaan ihon normaaliin toimintaan
  • jos elimistössä on liian paljon Omega-6-rasvahappoa saattaa tulehdus lisääntyä
  • saamme ruokavaliosta enemmän omega-6-rasvahappoja kuin omega-3-rasvahappoja
  • Omega-6-rasvahappoja saadaan maissista, soijasta, auringonkukkaöljystä ja rypsiöljystä

omega-3 ja omega-6-rasvahappojen suhde

  • Omega-3 ja omega-6-rasvahappojen suhde tulisi olla tasapainossa, ideaali on 1:4. Tämä on kuitenkin vaikea saavuttaa.
  • Jos omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde on 1:10 tai jopa enemmän on elimistössä tulehdus.
  • Kylmäpuristetut öljyt ja avocado

Akne ja Proteiinit

akneiho

Proteiinien tehtävä on ihon, verisolujen hiusten ja kynsien korjaus- ja rakennusaineiden valmistus.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi

  • lihat
  • kalat
  • maitovalmisteet (eivät välttämättä sovi kaikille akneihoisille)
  • kananmunat
  • pavut
  • linssit
  • herneet
  • pähkinät.

Akne ja Maito

akneiho

Maitotuotteiden vaikutuksesta aknen syntyyn ei ole todistettu, mutta käytännössä monet ovat saaneet maitotuotteiden vähentämisestä avun akneen.

2 ajatusta aiheesta “Akne: hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit”

  1. Paluuviite: Akneiho ei pidä auringosta

  2. Paluuviite: Aknen parantaminen syömällä terveellistä ruokaa -akneiho.fi

Kommentointi on suljettu.