akne ja suolisto

Akne ja suolisto

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä

Iho-ongelmat kertovat meille, että kaikki ei ole suolistossa kunnossa, sillä suoliston bakteereilla on suuri vaikutus ihon kuntoon.

Suoliston vaikutusta ihmiseen kokonaisvaltaisesti tutkitaan koko ajan enemmän, mutta jo nyt tiedetään, että suoliston huono kunto vaikuttaa ihmiseen laajemmin, kuin vielä täysin ymmärretään. Puhutaan suolisto-aivoyhteydestä, eli suoliston kunto vaikuttaa jopa aivotoimintaan.

Suolistossa elää tuhansia bakteerilajeja, ja ne painavat aikuisella ihmisellä noin 1,5 kg. Suoliston hyvät bakteerit ylläpitävät bakteerifooraa, jotta pahat bakteerit ja hiivat eivät pääse voitolle. Bakteerit osallistuva ruoansulatukseen ja tuottavat meille tärkeitä ravintoaineita. Elimistömme mikrobit muodostavat mikrobiomin, joka on kaikilla ihmisillä omanlaisensa, ja muokkautuu sen mukaan mitä syömme.

Jos suoliston bakteerit vaikuttavat aivoihimme, miksi ne eivät vaikuttaisi myös ihoomme? Ja tietysti vaikuttavat. Olet varmasti kuullut, että olemme sitä mitä syömme. Syödessämme annamme elimistöllemme rakennuspalikoita. Näillä rakennuspalikoilla elimistömme uusii ihoamme. Jos rakennuspalikat ovat heikkoja, eli niistä puuttuu ravintoaineita, ei iho voi hyvin. Joskus ongelmana voi olla sekin, että kaikki ravintoaineet eivät syystä tai toisesta imeydy kunnolla.

Tässä keskitymme suoliston kuntoon ja iho-ongelmiin. Täsmällisemmin akneen.

Tulehduksellisten iho-ongelmien taustalla on usein immuunipuolustuksen ylikuormittuminen, joka liittyy suolistoperäiseen tulehdukseen. Suolistobakteerit ovat epätasapainossa ja immuunipuolustus on heikentynyt. Kun immuunipuolustus on heikentynyt altistaa se kehon matala- asteiselle tulehdukselle, joka joillakin ilmenee iho-oireina.

Miten voimme vaikuttaa suoliston bakteerikantaan?

kasvisvartaat

Miten voimme vaikuttaa siihen, että suolistossa olisi hyviä bakteereita, jotka tekevät ihollemme hyvää eikä pahaa?

Antamalla elimistöllemme hyviä rakennuspalikoita.

Huolehtimalla siitä, että saamme hyviä rasvoja, kuituja, hitaita hiilihydraatteja ja proteiinia. Iho tarvitsee myös vitamiineja, rasvahappoja, hivenaineita ja antioksidantteja.

Voi ajatella, että sitä suolisto syö mitä sille annetaan. Kasviksia ja kokojyviä sisältävä ruokavalio pitää hyvät bakteerit tyytyväisinä, kun taas esimerkiksi paljon sokeria sisältävä ruokavalio saa haitallisemmat bakteerit valtaan, ja hyvät bakteerit laamaantuvat. Sillä on siis merkitystä mitä suuhusi laitat.

Kaikki mitä syömme ja juomme kulkeutuu lopulta suolistoomme. Jotta ihomme voisi hyvin, pitää myös suoliston voida hyvin. Suoliston ja sitä kautta myös ihon hyvinvointiin voimme siis vaikuttaa sillä mitä syömme. Ruokavalion tulee olla terveellistä. Sisältää kasviksia, hyviä rasvoja ja proteiineja.

Jos ihminen syö paljon sokereita ja hiilihydraattia pahentaa se aknen oireita. Joillekin myös maitotuotteet aiheuttavat ongelmia.

Erivärisiä kasviksia tulisi syödä joka aterialla. Hyviä proteiinin lähteitä ovat siipikarja, pähkinät, hapanmaitotuotteet, herneet ja pavut. Hyviä rasvan lähteitä ovat juoksevat kasviöljyt mm kylmäpuristettu oliiviöljy, rasvainen kala ja pähkinät.

Ongelmaihoisen kannattaa tehdä ruokavalion muutos maltillisesti. Iho reagoi helposti muutokseen. Ensin iho voi pahentua, mutta älä anna sen lannistaa! Palkinto tulee, joskin hieman viiveellä.

Mitä pitäisi syödä?

Vihanneksista kaikki vihreät ovat hyviä. Mitä vihreämpi vihannes, sen parempaa se todennäköisesti on ihollesi.

Muista syödä myös prosessoimatonta lihaa, kanaa ja kalaa.

Kun syöt sokerittomia ruokia, alkaa suolistosi kunto pikku hiljaa muuttua, ja sitä kautta myös ihosi alkaa paranemaan.

Ruokavalion muutos vaatii sitkeyttä, eivätkä muutokset tule näkymään yhdessä yössä. Jos olet kärsinyt paljon ihosi kunnosta, tee päätös, ja uhraa elämästä muutama kuukausi muutokselle. Se voi muuttaa koko elämäsi suunnan.

Säännöllinen ateriarytmi

Ruokavalion muutoksessa helpottaa säännöllinen ateriarytmi. Ruokaa tulisi syödä neljä viisi kertaa päivässä säännöllisin väliajoin noin 2,5 – 4 tunnin välein. Säännöllisellä ateriarytmillä pysyy verensokeri takaisena, emmekä tartu niin helposti sokeripitoisiin välipaloihin. Elimistö tarvitsee riittävästi taukoja ruokailujen välissä.

Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan pitäminen auttaa seuraamaan miten ruokavalion muutos on onnistunut. Aloita helpommasta muutoksesta ja paranna ruokavaliotasi vähitellen. Ruokapäiväkirjaan kannattaa myös merkitä miten iho voi ennen muutosta ja muutoksen aikana. Seuraa ihoasi vähintään kaksi kuukautta, ja merkitse ruokapäiväkirjaan myös se, miltä ihosi silloin näyttää. Valokuvien ottaminen pitkin matkaa samassa tilassa samassa valossa, voi myös helpottaa tilanteen seuraamista. Ihminen unohtaa helposti missä kunnossa iho oli esimerkiksi kuukausi sitten. Valokuvista on helpompi todeta miltä iho näytti ennen ruokavalion muutosta. 

Aknesta kärsivän ihmisen iho voi reagoida paljon ruokavaliomuutoksiin. Kun lisätyn sokerin jättää pois, voi iho reagoida siihen ensin lisäämällä talintuotantoa ja finnejä. Sitkeä ruokavalion muutos kuitenkin palkitaan hitaasti, mutta varmasti. Jos iho on todella paha, voi muutos näkyä vasta kahden kuukauden kuluttua. Ruokavalion noudattaminen kuitenkin palkitaan, ja iho alkaa hiljalleen parantua, ja myös mahdolliset punaiset arvet vähentyä.

Akne ja Ummetus                                 

Ummetuksella voi olla vaikutusta ihon huonoon kuntoon.

Jos kärsit ummetuksesta tarkoittaa se sitä, että kuona-aineet eivät pääse poistumaan ulosteen kautta, vaan imeytyvät suolen seinämistä verenkiertoon.

Ummetuksen ehkäisyssä on tärkeää kuitupitoinen ruoka. Kuitua saadaan mm. täysjyväviljasta ja kasviksista.

Suolisto pitää siitä, että pureskelet ruokasi kunnolla. Pureskeleminen on tärkeää, koska se edistää ruuansulatusta. Toimiva ruuansulatus on edellytys ravinteiden imeytymiselle. Korianteri voit saada apua ruuansulatukseen.

Tehokasta apua suolistolle

Greipinsiemenöljy

Greipinsiemenöljy sopii sekä ulkoiseen, että sisäiseen käyttöön. Se on luonnollinen antibiootti, joka tehoaa noin 800 mikrobiin ja 100 sieneen. Greipinsiemenöljyä pidetään turvallisena valmisteena, jolla ei ole todettu myrkyllisiä vaikutuksia suurinakaan annoksina nautittuna. Se tervehdyttää suoliston bakteerikantoja ja häätää hiivan tehokkaasti. Greipinsiemenöljy estää todennäköisesti hyödyllisten maitohappobakteerien kasvua, joten on tärkeää, että samaan aikaan syödään maitohappobakteereita kuten acidophilus- ja bifidobakteereja. Akneiholle on suun puhtaus tärkeää, ja greipinsiemenöljy voi olla tässä tehokas apukeino, koska sillä on desifioiva vaikutus.

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus (LA) on hyvälaatuinen bakteeri, joka elää ohutsuolen lisäksi suussa, emättimessä ja paksusuolessa. Se estää haitallisten bakteerien ja hiivojen lisääntymistä ja pitää suoliston mikrobiflooran terveenä. Sitä onkin sanottu tärkeimmäksi probioottisista bakteereista. Lactobacillus acidoplihuksella on terveyttä edistäviä vaikutuksia, se esimerkiksi vähentää hiivojen kasvua suolistossa ja ruoan kolesterolin imeytymistä ja korjaa näin ollen tehokkaasti suoliston mikrobiflooraa esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. Se myös lisää laktaasientsyymin tuotantoa, ja helpottaa näin maitosokerin (laktoosin) imeytymistä.

2 ajatusta aiheesta “Akne ja suolisto”

  1. Paluuviite: Tali-ihottuma eli taliköhnä eli seborrooinen ekseema

  2. Paluuviite: Suunympärysihottuman eli perioraalidermatiitti - akneiho.fi

Kommentointi on suljettu.